Ένα Ιατρείο για όλες και όλους

koinonika-iatreia

Εδώ κι ενάμιση χρόνο, στην πόλη μας λειτουργεί ένα ιατρείο για όλους. Το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας-Ν. Ιωνίας και γύρω περιοχών είναι ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης που μέσα στη μαυρίλα των καπιταλιστικών σχέσεων εκμετάλλευσης και την ανθρωπιστική κρίση που αυτές μοιραία επιφέρουν, προσπαθεί να πετύχει αυτό που δηλώνει το όνομά του: Να καλύψει ιατροφαρμακευτικά τα κοινωνικά κομμάτια που αποκλείονται από την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης. Το Ιατρείο-Φαρμακείο λειτουργεί βάσει της οριζόντιας, αντιιεραρχικής και ανοιχτής συνέλευσής του, όπου άτομα που είτε στελεχώνουν το ιατρικό προσωπικό, είτε τη γραμματεία είτε ασχολούνται με τεχνικές και άλλες εργασίες, συνδιαμορφώνουν ισότιμα και συλλογικά τις αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του ιατρείου-φαρμακείου.

Το Αυτοδιαχειριζόμενο Ιατρείο-Φαρμακείο είναι ανοιχτό για όλες και όλους: Ανασφάλιστους, άνεργες, μετανάστριες-πρόσφυγες, αλλά και σε πολίτες που έχουν ασφάλιση, αλλά αδυνατούν να καλύψουν ιατρικά τους έξοδα, ενώ παράλληλα δεν γίνεται καμία διάκριση φυλής, χρώματος, καταγωγής, σεξουαλικής ταυτότητας ή θρησκείας. Όλα αυτά βέβαια, μακριά από λογικές φιλανθρωπίας, αλλά στην βάση της αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων.

Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε να ξεκινήσει τη λειτουργία της και η οδοντιατρική μονάδα η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει εξοπλιστεί ήδη από πανάκριβο εξοπλισμό που όπως μαθαίνουμε προσέφερε αλληλέγγυος συνταξιούχος οδοντίατρος. Παρόλα αυτά το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο είναι ένα εγχείρημα που για να πετύχει χρειάζεται τη στήριξη όλων μας, είτε με την οικονομική του ενίσχυση είτε με αλληλέγγυα προσφορά ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων, είτε ακόμη καλύτερα με τη συμμετοχή μας στην ανοιχτή του συνέλευσή που πραγματοποιείται κάθε Τρίτη μετά τις 20:00.

Το Ιατρείο που βρίσκεται στην Ελ. Βενιζέλου 131 & Χίου στη Ν. Φιλαδέλφεια (πλατεία Προσκόπων Αϊδινίου) λειτουργεί καθημερινά 17:00 με 20:00 και τις βάρδιες γιατρών του μήνα (πλήθος ειδικοτήτων) μπορείτε να τις βρείτε εύκολα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://koinonikoiatreionfnx.espivblogs.net/

Δημοσιεύτηκε και στο έντυπο «Αγκάθι», φύλλο 1, Μάρτιος 2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *