Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!

fpimg-col

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας πραγματοποίησε στο ΠΠΙΕΔ εκδήλωση για το προσφυγικό ζήτημα. Παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Ν. Ιωνίας Γκότσης (υποστηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Ηρακλείου Μπάμπαλος (από το χώρο του ΠΑΣΟΚ) και Αγ. Παρασκευής Σταθόπουλος (υποστηριζόμενος από ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ). Βασικός προσκεκλημένος και ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αφού έκανε μια αναφορά σε στοιχεία για την προσφυγική κρίση και κάποια αίτιά της, μπήκε στο ψητό όσον αφορά τις πολιτικές στοχεύσεις του κράτους της «ριζοσπαστικής αριστεράς».

Σε συνέχεια της γενικότερης αφήγησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη μάχη που δίνει απέναντι στα σκοτεινά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήγηση που έχει οδηγήσει στην αποδοχή των πιο σκληρών μνημονιακών και αντιμεταναστευτικών μέτρων, ο Μουζάλας αρχικά έριξε το μπαλάκι στην Τουρκία: «Λέμε δηλαδή ότι αντικειμενικά και όχι για λόγους εθνικιστικούς, όχι επειδή δε χωνεύουμε τους Τούρκους, όχι επειδή μας πήρανε την Κύπρο, όχι, όχι όχι… Υπάρχει κάτι το οποίο είναι αντικειμενικό: Όλοι αυτοί περνάνε από τις ακτές της Τουρκίας στην Ευρώπη, είναι αυτό που η κυβέρνησή μας και νομίζω ότι τώρα και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου έχουν υιοθετήσει και προσπαθήσαμε να περάσουμε στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα από την οποία εισέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά είναι η αρχή του διαδρόμου».

Συνεχίζοντας και προσπαθώντας για άλλη μια φορά να εκφράσει το δόγμα «there is no alternative», μίλησε για την άνοδο της ακροδεξιάς και λόγω της προσφυγικής κρίσης: «Έχουμε σε όλα τα κόμματα της Ευρώπης –εκτός από τα αριστερά κόμματα– δυο κυρίαρχες απόψεις: Την ξενοφοβική, τη ρατσιστική άποψη για την «Ευρώπη Φρούριο» και την άλλη άποψη, η οποία είναι πιο φιλική στην προσφυγιά και λέει ότι πρέπει να υπάρξει τρόπος λογικής διευθέτησης του προβλήματος κι ενός λογικού χειρισμού. Αυτό μπορεί να σας ακούγεται φτωχό, αλλά εμένα μου ακούγεται φοβερά προοδευτικό, αν το αντιπαραθέσετε στο ότι υπάρχουν κάποιοι που ψηφίσανε να αφαιρούνται τα τιμαλφή, τα χρυσά και τα χρήματα στους πρόσφυγες, υπάρχουν κοινωνίες όπου βάφουν τις πόρτες των προσφύγων κόκκινες…

Σήμερα υπάρχει η εκτίμηση ότι το ξενοφοβικό κομμάτι στην Ευρώπη κερδίζει, όπου η «Ευρώπη Φρούριο» ξανακερδίζει έδαφος, οι φράχτες χτίζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα παντού, και το φαινόμενο να αποκλειστεί η οδός της Ειδομένης. Αυτό θα δημιουργήσει μια μεγάλη δυσκολία στη χώρα μας, η οποία όμως θα είναι διαχειρίσιμη».

Μας εξήρε την περήφανη φύλαξη των συνόρων από το λιμενικό και το ανθρωπιστικό έργο της κυβέρνησης, ενώ εξήγησε ότι η τακτική του «push back», της επαναπροώθησης, δηλαδή, των βαρκών των προσφύγων με θαλάσσιους ελιγμούς, είναι έγκλημα και οδηγεί σε πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών:

«…φυλάμε τα σύνορά μας εξαιρετικά, φυλάμε τα σύνορά μας έχοντας σώσει 123.000 ανθρώπους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1800 επιχειρήσεις του λιμενικού. Φυλάμε τα σύνορά μας θαυμάσια, βγάζοντας αυτούς τους δυστυχισμένους από τις βάρκες… Λέμε ότι αυτός είναι ο τρόπος που κανείς φυλάει τα σύνορά του στη θάλασσα.»

Τέλος, δε θα μπορούσε να παραλείψει μια αριστερή και προοδευτική σύνδεση των προσφυγικών ροών με την τρομοκρατία: «Οι δύο τρομοκράτες που συμμετείχαν στην επίθεση στο Παρίσι κατάφεραν να ταυτοποιηθούν από την καταγραφή που είχε γίνει κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι μέσα σε όλο αυτό το ρεύμα, μέσα σε αυτές τις 850.000 προφανώς θα υπήρξανε και τζιχαντιστές και τρομοκράτες, σε αριθμούς μη ανιχνεύσιμους.»

Κατά τα άλλα ο πρώην (;) συριζαίος δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος που τον κάλεσε, μας είπε για την ακροδεξιά πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετεί αντιμεταναστευτικές πολιτικές, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στα αίτια της προσφυγικής κρίσης και που σήμερα υψώνει φράχτες, κλείνει τα σύνορα με στρατό, στήνει στρατόπεδα συγκέντρωσης και φτάνει στο σημείο να στείλει ακόμα και το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των προσφύγων. Όσο υπάρχουν σιδερόφραχτα τείχη, είπε, οι διακινητές θα συνεχίζουν να πλουτίζουν και μωρά παιδιά καθημερινά θα συνεχίσουν να πνίγονται στο Αιγαίο.

Τι ωραία που τα είπαν! Σα να μην διατηρεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον φράχτη στον Έβρο, που έχει εξαναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να βρουν υγρό θάνατο. Σα να μην είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή που σύναψε τη συμφωνία για τη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Που στήνει «hot spots» και «relocation camps», που διαχωρίζει την ανθρώπινη δυστυχία σε νόμιμη και παράνομη, στέλνοντας πίσω στην κόλαση κατατρεγμένους ανθρώπους, λες κι οι λιμενικοί της κυβέρνησης να μην έχουν πνίξει και βασανίσει εκατοντάδες ανήμπορους. Σα να ζούμε σε μια άλλη πραγματικότητα που όλα ξεπλένονται…

ενβ

Δημοσιεύτηκε και στο έντυπο “Αγκάθι”, φύλλο 1, Μάρτιος 2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *