Η πόλη και το γήπεδο

poia-krisiΑπό το φθινόπωρο του 2013, μια βαριά σκιά έχει πέσει πάνω στη Νέα Φιλαδέλφεια: εννοούμε, φυσικά, το σχέδιο Μελισσανίδη για την ανέγερση της “Αγιά Σοφιάς” στο χώρο που ως το 2003 βρισκόταν το γήπεδο της ΑΕΚ. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα διάφοροι καλοθελητές επαναλαμβάνουν κάθε τόσο τα όποια επιχειρήματα της πλευράς Μελισσανίδη. Ωστόσο ευτυχώς δεν υπάρχουν μόνο αυτοί.

Στο παρελθόν, μέσα από τις σελίδες του Χαμπεριού, της εφημερίδας που εκδιδόταν από ομάδα εργασίας της συνέλευσης της Στρούγκας, είχαμε συνεισφέρει στη διατύπωση και την τεκμηρίωση επιχειρημάτων που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο Μελισσανίδη είναι βλαπτικό για την πόλη και θα πρέπει να ματαιωθεί. Είχαμε επίσης ασχοληθεί και με άλλα καίρια ζητήματα που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον της πόλης. Αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του Αγκαθιού, της εφημερίδας μέσω της οποίας εκφραζόμαστε σήμερα, μέρος της σχετικής αρθρογραφίας του Χαμπεριού, η οποία στο μεγαλύτερό της μέρος δεν είναι σήμερα εύκολα προσβάσιμη στο διαδίκτυο, αν και διατηρεί την επικαιρότητά της.

Τα άρθρα ανήκουν σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Η πρώτη ασχολείται με το μοντέλο “ανάπτυξης” της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου τα κέρδη προκύπτουν είτε στον επιχειρηματικό τομέα της εστίασης, είτε στα ενοίκια των ακινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων. Η δεύτερη ασχολείται με το Άλσος της πόλης, αυτό το μοναδικό φυσικό πόρο και τις κατά καιρούς προσπάθειες για άλωσή του. Η τρίτη ενότητα αφορά το ίδιο το σχέδιο Μελισσανίδη και τις συνέπειές του στην πόλη. Η τέταρτη και τελευταία ενότητα ασχολείται με το δεύτερο “προσόν” της πόλης, τον προσφυγικό συνοικισμό που αποτελεί το κέντρο της.

 

για το μοντέλο “ανάπτυξης” της Νέας Φιλαδέλφειας
Ποια κρίση; (φύλλο 1, Μάης 2013)
Η απάτη της “ανάπτυξης” μάς στερεί χώρους ελευθερίας και στη Νέα Φιλαδέλφεια (φύλλο 10, Δεκέμβρης 2014)
Πυρετός το Σαββατόβραδο (φύλλο 12, καλοκαίρι 2015)

για το Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας
Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας: Δάσος μέσα στην πόλη (φύλλο 4, Δεκέμβρης 2013)
“Αναπλάσεις” του Άλσους (φύλλο 4, Δεκέμβρης 2013)
Η ΑΕΚ και το Άλσος (φύλλο 6, Απρίλης 2014)
Η ΑΕΚ και το Άλσος, 2 (φύλλο 7, Μάης 2014)

για το σχέδιο Μελισσανίδη
Για τα παιδιά των προσφύγων (φύλλο 2, Ιούλης 2013)
Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν (φύλλο 4, Δεκέμβρης 2013)
Τα χέρια πάνω απ’ την πόλη (φύλλο 6, Απρίλης 2014)
Η Δικέφαλος ΑΕ και το γήπεδο (φύλλο 6, Απρίλης 2014)

για τον προσφυγικό συνοικισμό
Ο προσφυγικός συνοικισμός φύλλο 8, Ιούλης-Αύγουστος 2014)
Να μπούμε στα άδεια σπίτια! (φύλλο 1, Μάης 2013)
Ο Εγκέλαδος και οι εργολάβοι (φύλλο 9, Οκτώβρης 2014)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *