Η ΑΕΚ και το Άλσος

10 Δημοτικοί Σύμβουλοι ζητούν να συζητηθεί το αίτημα της ΑΕΚ για παραχώρηση 9 στρεμμάτων του Άλσους

10 Δημοτικοί Σύμβουλοι ζητούν να συζητηθεί το αίτημα της ΑΕΚ για παραχώρηση 9 στρεμμάτων του Άλσους

Το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας διατρέχει σήμερα σοβαρό κίνδυνο λόγω του επικείμενου χτισίματος του γηπέδου της ΑΕΚ. Αυτό δε συμβαίνει για πρώτη φορά. Το 1970 με χαριστικό νόμο της δικτατορίας ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού αντισυνταγμάρχης Ασλανίδης παραχωρεί 27 στρέμματα για να γίνει επέκταση των εγκαταστάσεων του γηπέδου. Το 1972, μάλιστα, χτίζεται τείχος που οροθετεί τα στρέμματα που παραχωρήθηκαν δυο χρόνια πριν. Υπολείμματα του τείχους υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε κάποια σημεία του άλσους. Το καλοκαίρι του 1974 κι έπειτα από οργανωμένη αντίδραση κατά της παραχώρησης των 27 στρεμμάτων, ακυρώνεται η παραχώρηση του 1970 με το διάταγμα 340/20.5.1975.

Από τον Μάρτη του 1976 η ΑΕΚ επανέρχεται, ζητώντας αυτή τη φορά τα 27 στρέμματα από τον Δήμο,  χωρίς ωστόσο να πετύχει την πολυπόθητη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Σεπτέμβριο του 1977, η ΑΕΚ καταθέτει εκ νέου πρόταση ζητώντας αυτή τη φορά 9 στρέμματα. Το θέμα αυτό, που ήταν και το μοναδικό εκείνης της συνεδρίασης, συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 5 Οκτωβρίου του ίδιου έτους ύστερα από αίτηση 10 εκ των 17 στο σύνολο Δημοτικών Συμβούλων. Εντύπωση προκάλεσε το αιφνίδιο της αίτησης αλλά και η άμεση απόφαση για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο τη λήψη αποφάσεων. Στην αίτηση τους χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής: «Συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε αίτημα της ΑΕΚ για την παραχώρηση σ’ αυτήν εκτάσεως 9 στρεμμάτων του Άλσους για την επέκταση των αθλητικών της εγκαταστάσεων».

Το νέο μαθεύτηκε γρήγορα κι όπως ήταν φυσικό προκάλεσε έκπληξη και ανησυχία στους δημότες. Το ίδιο βράδυ λοιπόν συγκροτήθηκε η «Επιτροπή Αγώνα για την προστασία, ανάπτυξη και αξιοποίηση του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας». Πρώτη της κίνηση, την 1η του Οκτώβρη, ήταν το μοίρασμα ενός φυλλαδίου, το οποίο είχε σκοπό αφενός να ενημερώσει τους Φιλαδελφειώτες για το τι επρόκειτο να συμβεί εν αγνοία τους και αφετέρου να τους προτρέψει να δραστηριοποιηθούν, έτσι ώστε με την παρέμβασή τους να μην παραχωρηθεί ούτε ένα μέτρο από το Άλσος.

Συγκεκριμένα στο φυλλάδιο της Επιτροπής Αγώνα αρχικά αναφέρονται λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να παραχωρηθεί ούτε μια σπιθαμή από το Άλσος, καθώς επίσης και οι επιδιώξεις της. Ειδικότερα γίνεται λόγος για «Παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα όλης της έκτασης του Άλσους στο Δήμο και πλήρη, πολύμορφη και πολυδύναμη αξιοποίηση και εκμετάλλευση του Άλσους μόνο από το Δήμο».

Τις επόμενες δύο ημέρες γίνονται συνεχώς συναντήσεις με τους εκπροσώπους των γειτονικών Δήμων και των τοπικών συλλόγων. Συγκεκριμένα κατά της παραχώρησης επισήμως τάσσονται ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας, Τάσος Αμπατζής, ο οποίος εκείνο το διάστημα νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό με σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια Νέας Ιωνίας και Μεταμόρφωσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Χαλκηδόνας, 21 τοπικοί σύλλογοι της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Ιωνικός, η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, όλοι οι εξωραϊστικοί σύλλογοι Ηρακλείου Αττικής, Περισσού και Νέας Χαλκηδόνας και επιστήμονες της Νέας Φιλαδέλφειας.

Τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου η κινητικότητα και των δυο πόλων ήταν πολύ έντονη. Μέλη της Επιτροπής Αγώνα δίνουν συνέντευξη σε εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας, ο Σύλλογος Νέων στη γενική του συνέλευση αποφασίζει να μη μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και το βράδυ της ίδιας μέρας τοιχοκολλούνται αφίσες που καλούν τους δημότες να παραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Από την άλλη πλευρά 6 Δημοτικού Σύμβουλοι  συμμετέχουν σε συζήτηση με το Δ.Σ. της ΑΕΚ που γίνεται στα γραφεία της στην Πλατεία Αμερικής. Την επόμενη μέρα (4 Οκτωβρίου) κυκλοφορεί η φήμη πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα αναβληθεί, φήμη που εκλαμβάνεται ως αναληθής, ενώ το πρωί της Τετάρτης γίνονται συναντήσεις της Επιτροπής Αγώνα με εκπροσώπους τοπικών συλλόγων.

Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου, συνέρχεται το Δ.Σ. Η παρουσία των Φιλαδελφειωτών είναι πολύ μεγάλη. Περίπου 500 άτομα βρίσκονται στην αίθουσα απαιτώντας να μη γίνει η παραχώρηση των 9 στρεμμάτων του Άλσους. Ο πρόεδρος του Δ. Σ. και  ταυτοχρόνως πρόεδρος του συλλόγου φιλάθλων της ΑΕΚ, Δρυς ζητά να εκκενωθεί η αίθουσα, για να ξεκινήσει η διαδικασία. Κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ζητούν την παρέμβαση της αστυνομίας. Οι αντιδράσεις είναι οξύτατες και γίνονται ακόμη πιο έντονες λόγω της παρουσίας του Διοικητή Ασφαλείας. Τα πνεύματα προσπαθεί να ηρεμήσει ο Πρόεδρος της ΑΕΚ, Λουκάς Μπάρλος, ο οποίος παρίσταται στη συνεδρίαση προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα της ΑΕΚ. Φυσικά δεν καταφέρνει να μιλήσει και αποχωρεί από την αίθουσα. Τελικά η συνεδρίαση αναβάλλεται «για να ενημερωθεί ο λαός της Νέας Φιλαδέλφειας με συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους».

Η σύγκρουση συνεχίζεται μέσω ανακοινώσεων που δημοσιεύονται στις εφημερίδες. Ο αναπληρωτής Δήμαρχος Μ. Μακρής δημοσιεύει πρώτα «ψήφισμα-διαμαρτυρία» με το οποίο καταφέρεται εναντίον των Φιλαδελφειωτών χαρακτηρίζοντάς τους «τραμπούκους, τρομοκράτες, ύποπτα στοιχεία» και εναντίον των Δημοτικών Συμβούλων Βουμβάκη και Οικονομόπουλου, κατηγορώντας τους για «αντιδημοκρατική και αντιδημοτική στάση επειδή έδιωξαν την αστυνομία από το Δ.Σ και εναντιώθηκαν στην παραχώρηση». Η απάντηση των Συμβούλων είναι άμεση. Καταγγέλουν τον Μ. Μακρή λέγοντας πως με την αστυνόμευση  του Δ.Σ προσπάθησε να καταπνίξει τη θέληση δημοτών. Επίσης τον κατηγορούν ότι υπέγραψε μόνος του το «ψήφισμα- διαμαρτυρία», χωρίς να κληθεί το Δ.Σ. Ακολουθούν άλλες δύο έντυπες ανακοινώσεις εκ μέρους του Μ. Μακρή με περίπου ίδιο περιεχόμενο, που μοιράζονται από σπίτι σε σπίτι.

Το επόμενο Δ.Σ. γίνεται στις 26 Νοεμβρίου 1976, οπότε και συζητείται εκ νέου η αίτηση της ΑΕΚ, χωρίς όμως να παρθεί και πάλι επίσημη απόφαση. Το πάγιο και διαρκές αίτημα της ΑΕΚ για παραχώρηση μέρους του Άλσους ξαναμπαίνει στον πάγο…

Είναι προφανές ότι η κινητοποίηση των δημοτών ήταν αυτή που καθόρισε τις εξελίξεις και τελικά έσωσε το άλσος από την καταστροφή. Είναι γεγονός πως με τα Βασιλικά Διατάγματα του 1915 και του 1935 η έκταση του άλσους χαρακτηρίζεται «δασική και αναδασωτέα», χαρακτηρισμοί που συχνά- πυκνά γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν. Κι αυτό γιατί πολλοί είναι αυτοί που εποφθαλμιούν το άλσος με βασικό σκοπό τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, που μόνο τα κέρδη τους θα αυξήσουν. Είναι λοιπόν στο χέρι των δημοτών του σήμερα το πώς θα αντιδράσουν για να το περιφρουρήσουν. Και το παρελθόν έρχεται να μας διδάξει… Να μας προτείνει τρόπους δράσης… Να μας αποδείξει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο…

πι & φι

Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Χαμπέρι, φύλλο 6, Απρίλης 2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *